zoeken

Praktijkruimte horeca

Aandachtspunten rondom veiligheid en gezondheid in de praktijkruimte horeca


Inhoud

Machineveiligheid

Veilig omgaan met keukenapparatuur

Hier gaat het om de veiligheid van bijvoorbeeld snijmachines, spoelkeukens, koel- en vriesinstallaties, frituurapparatuur, planeetmengers en dergelijke. In het algemene thema machineveiligheid wordt nader ingegaan op de wetgeving en de benodigde maatregelen rondom machineveiligheid.

Maatregelen

  • Omgang met snijmachines vergt speciale aandacht. Zorg door goede instructie en toezicht dat bij het aanduwen de beschermkap steeds wordt gebruikt. En dat de reiniging op een veilige manier plaatsvindt: niet met draaiend mes (in nulstand), stekker uit de contactdoos, voorzichtig reinigen. 
  • Kies bij de aankoop van een nieuwe snijmachine voor een type waarbij de diktemeter altijd in de 0-stand terug moet om hulpmiddelen te demonteren en te reinigen. En waarbij de slijpsteen al standaard op de machine is gemonteerd.
  • Er is een prik- en snijprotocol opgesteld waar medewerkers en studenten minimaal jaarlijks een instructie over krijgen.
  • Frituurapparatuur moet zijn voorzien van een thermische beveiliging bij 200°C. Het is raadzaam vloeibaar vet of olie te gebruiken in plaats van vast vet, omdat deze koud beter kunnen worden afgevoerd. Vermijd afvoer in een natte emmer of blik. Dat kan namelijk leiden tot een explosie. Gebruik bij voorkeur een vetleiding naar het vetvat, anders een solide afgesloten emmer. Zorg voor een passend deksel bij de frituur om eventuele brand snel te kunnen afdekken.
  • Hete delen van apparatuur die aangeraakt kunnen worden, zijn voorzien van een waarschuwingssticker.
  • Het roermechanisme van machines is afgeschermd.
  • Messen worden minimaal eenmaal per maand geslepen en altijd veilig opgeborgen.

Gevaarlijke stoffen

In de horeca blijft het werk met gevaarlijke stoffen beperkt tot vaatwasmiddelen, ovenreinigers en schoonmaakmiddelen voor interieur en vloer. En gasflessen met koolzuur zijn nodig om biertapinstallaties of installaties voor andere koolzuurhoudende dranken te kunnen gebruiken.

Meer algemene informatie over wetgeving en benodigde maatregelen is te vinden bij het thema Gevaarlijke stoffen.

Gasflessen en -cilinders

  • Pas bij gebruik en opslag van gasflessen met koolzuur de voorschriften toe uit het Veiligheidsinformatieblad Koolzuur van Koninklijke Horeca Nederland.

    Voornaamste punten daaruit:
    • De ruimte waar de koolzuurcilinders staan, voldoen aan één van de volgende eisen:
      - Zeer goede ventilatie, met name net boven de vloer, of
      - Permanente koolzuurmeting.
      Dit geldt voor gasflessen boven de 3 kg. Bij gebruik van een fles van 2 kg (bevat 1 kuub koolzuur) hoeft er geen detectieapparatuur geplaatst te worden. Een reservefles (buiten de aangesloten fles om) wordt dan wel in een aparte ruimte opgeslagen.
    • Zorg verder voor een goede instructie en zorg dat de koolzuurflessen zijn vastgezet, zodat ze niet om kunnen vallen.
    • Overigens is voor de opslag van koolzuurcilinders de PGS-15 (richtlijn voor de opslag van gevaarlijke stoffen) niet van toepassing.

Oog- en nooddouche

  • In de keuken is (ook met het oog op mogelijke brandwonden) een oogdouche en nooddouche aanwezig.
Terug naar overzicht