zoeken

Praktijkruimte horeca

Aandachtspunten rondom veiligheid en gezondheid in de praktijkruimte horeca


Machineveiligheid

Veilig omgaan met keukenapparatuur

Hier gaat het om de veiligheid van bijvoorbeeld snijmachines, spoelkeukens, koel- en vriesinstallaties, frituurapparatuur, planeetmengers en dergelijke. In het algemene thema machineveiligheid wordt nader ingegaan op de wetgeving en de benodigde maatregelen rondom machineveiligheid.

Maatregelen

  • Omgang met snijmachines vergt speciale aandacht. Zorg door goede instructie en toezicht dat bij het aanduwen de beschermkap steeds wordt gebruikt. En dat de reiniging op een veilige manier plaatsvindt: niet met draaiend mes (in nulstand), stekker uit de contactdoos, voorzichtig reinigen. 
  • Kies bij de aankoop van een nieuwe snijmachine voor een type waarbij de diktemeter altijd in de 0-stand terug moet om hulpmiddelen te demonteren en te reinigen. En waarbij de slijpsteen al standaard op de machine is gemonteerd.
  • Er is een prik- en snijprotocol opgesteld waar medewerkers en studenten minimaal jaarlijks een instructie over krijgen.
  • Frituurapparatuur moet zijn voorzien van een thermische beveiliging bij 200°C. Het is raadzaam vloeibaar vet of olie te gebruiken in plaats van vast vet, omdat deze koud beter kunnen worden afgevoerd. Vermijd afvoer in een natte emmer of blik. Dat kan namelijk leiden tot een explosie. Gebruik bij voorkeur een vetleiding naar het vetvat, anders een solide afgesloten emmer. Zorg voor een passend deksel bij de frituur om eventuele brand snel te kunnen afdekken.
  • Hete delen van apparatuur die aangeraakt kunnen worden, zijn voorzien van een waarschuwingssticker.
  • Het roermechanisme van machines is afgeschermd.
  • Messen worden minimaal eenmaal per maand geslepen en altijd veilig opgeborgen.
Terug naar overzicht